Türkçe
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Çikolata'nın içinde neler var?

03-03-2022 15:32
Çikolata'nın içinde neler var?

ÇİKOLATA'NIN İÇİNDE NELER VAR?

 

 

Çikolatanın tanımını yapacak olursak; kakao likörü, kakao yağı, şeker ve süt tozu gibi hammaddelerin birbiriyle karıştırılarak elde edilmesiyle oluştuğunu söyleyebiliriz.  Çikolata çeşitleri hammaddelerine ve miktarlarına göre bitter çikolata, sütlü çikolata, beyaz çikolata ve ruby çikolata adlarıyla anılır.

Çikolatanın en önemli hammaddesi kakao yağıdır. Çikolatanın içerisinde bulunan kakao yağ oranı arttıkça çikolatanın kalitesi de artar. Her çikolata çeşidinde en az %30 kakao yağı bulunması gerekmektedir.
 
Çikolatanın en saf hali olan bitter çikolata, kakao likörü ve kakao yağından oluşmaktadır. Sütlü çikolatadaki kakao likörü miktarı, bitter çikolataya göre daha az olmakla birlikte, sütlü çikolatanın bileşiminde kakao yağına ek olarak süt yağı da bulunmaktadır. Eğer çikolata yapımında kullanılan kakao yağı, kakao kitlesi, şeker ve süt tozu hammaddelerinin arasında standart maddelerin dışında bir hammadde var ise ortaya çıkarılan ürünü çikolata olarak adlandıramayız.
 
Kakao likörü, vitamin, mineral, posa ve polifenoller açısından zengin bir içeriğe sahiptir.  Çikolataya yumuşaklığını ve lezzetini veren kakao yağı ise vitamin,  mineral  ve  polifenol maddeler  içermez.  Kakao yağının bileşimini, %33 stearik asit, %33 oleik asit ve %25 palmitik asit oluşturur. 
 
Genel olarak bitter çikolatadaki toplam kakao miktarı %50-85 arasında iken sütlü çikolatada bu değer %20-41 arasındadır. 
Çikolata yapımında içinde bulunması gereken hammaddeler ana ve ara ürün olarak ikiye ayrılır. Ana ürün çikolata nibinden elde edilen çikolata likörüdür. Ara ürün olarak ise kakao yağını ikame eden yağları örnek verebiliriz. 
 
Çikolataların içeriğini araştırmalara göre söyleyecek olursak;
 

Bitter Çikolata için; Bileşiminde en az %18 kakao yağı ve en az %14 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde toplam %35 kakao kuru maddesi içermektedir. Kalorisi: 100 gr için 540 kaloridir.

 

Sütlü Çikolata için; Bileşiminde en az %2.5 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde toplam %25 kakao kuru maddesi içerir. Ayrıca en az %14 süt kuru maddesi ve en az %3.5 süt yağından oluşan, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı ise en az %25 dir. Kalorisi: 100 gr için  573 kaloridir.

 

Beyaz Çikolata için; Bileşiminde en az %20 kakao yağı ve en az %14 süt kuru maddesi içeren ve %3.5 oranında süt yağı bulundurur. Kalorisi: 100 gr için 576 kaloridir.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.